Son zamanlardan çevremden 2 kişinin yeni dolandırılma yöntemleriyle karşı karşıya kaldığını görünce dikkatli olmanız konusunda sizleri uyarmak istedim. İlk olarak hangi yöntemleri kullandıklarına bakalım:
Yöntemler
İlk kişi Youtube’da kripto para üretme cihazı nasıl çalışır videolarını izlerken videonun açıklama kısmındaki bağlantıdan cihazların satıldığı web sitesine giriyor. Web sitesi İngiltere merkezli bir adrese ve kurumsal bir görünüme sahip. Buna güveniyor ve kripto para ile ödeme yaparak ürünün siparişini veriyor. Ardından web sitesinden ve kargo şirketinden e-posta ile takip kodu gönderiliyor. Buraya kadar her şey normal gibi görünüyor ancak olay burada kopuyor. Web sitesindeki yetkili iletişime geçerek ürünü yanlışlıkla 3 tane gönderdiklerini, ürünü kargodan geri çekmenin masraflı olacağını, 1 tane parası daha öderse sorun olmayacağını belirtiyor. Ekstra para gönderildikten sonra kargo tekrar harekete geçiyor ve 1 günün ardından sınır ülkesinde durdurulduğu, sigorta parasının hemen ödenmesi gerektiği ve ürün ulaşınca bu paranın iade edileceğini içeren bir eposta ile bilgilendirme yapılıyor. Aksi halde ürünün gümrükte sonsuz kadar kalacağı ve iade olmayacağı da söylenerek ikna edilmeye çalışılıyor. Gönderilen paralar yanmasın diyerek bu sefer daha da fazla ücret isteniyor. Oysaki, WHOIS sorgusuyla satış yapılan web sitesine ve kargo şirketinin web sitesine baktığımızda ikisinin de yakın tarihlerde ve aynı kişiler tarafından açıldığı açıkça görülebiliyor. Araştırma yaptığımda web sitesinin çoğu derecelendirme yerinde 5 yıldız ve 1 yıldız aldığını gözlemledim. 5 yıldızlar aynı tarihlerde gönderilirken, 1 yıldızlar farklı tarihlerde ve dolandırıcı olduklarını ve dikkatli olunmasını gerektiren yorumlar içeriyordu. Sonuç olarak güvenilir web siteleri haricinde tamamen rastlantı eseri karşılaştığınız web sitelerinden alışveriş yapmanızı önermiyorum. WHOIS bilgisine https://who.is/ adresine alan adını yazarak bakabilirsiniz. Buradaki bilgiler gizlenmiş de olabilir ancak alan adı kayıt tarihi, yeni bir web sitesi olup olmadığı ile ilgili size bir fikir verecektir.
İkinci yöntem, Facebook üzerinden arkadaşlık isteği gönderilmesiyle başlıyor. Kişi sizi konuşmasıyla etkiliyor ve dost canlısı bir tavır sergileyerek güveninizi kazanmaya çalışıyor. Normalde doğrudan para istenmesini çok duymuşsunuzdur ancak burada durum biraz daha farklı. Kişi kendisinin Suriye’de yaşadığını çok parası olduğunu ve bu parayı ülkeden çıkarmak için nakit para ve altın dolu kargoyu size gönderdikten sonra gelmek istediğini söylüyor. Üstteki yönteme benzer şekilde sizin bilgilerinizin yer aldığı, toplam kargo ağırlığının 15KG olduğu yazılı bir eposta alıyorsunuz. Aynı üstteki yöntemdeki gibi tüm bilgilerinizin yazılı olduğu gerçek gibi görünen bir kargo şirketi. Kargo yola çıkıyor, ülke değiştiriyor ve gümrük masrafı için 1000 dolar masraf çıkıyor. Kargo şirketi size e-posta gönderiyor ardından Facebooktaki kişi size aceleci bir tavırla bu parayı ödemenizi, kargonun geri dönmemesi gerektiğini belirtiyor. “Kargonun içi zaten para dolu, gelince birlikte paylaşırız” diyerek ikna etmeye çalışıyor. Ayrıca belirtmem gerekir ki. Kargo şirketinin gönderdiği IBAN numarası Ziraat Bankasında yabancı bir isme ait. Oysaki bu kargo şirketine de WHOIS sorgusu yaptığımızda 3 ay önce kurulan yeni bir web sitesi olduğu rahatlıkla görülebiliyor. Sitenin eski tarihli olması bu durumu önlemez ancak yeni olması en azından kaçınmanız gerektiğini gösterir.
Nasıl Korunuruz?
- Güvenli web sitelerinden alışveriş yapın.
- Bilmediğiniz bir web sitesi ise Reddit, Ekşi sözlük gibi platformlarda yazılmış olan yorumların ne kadar süredir var olduğuna bakın.
- WHOIS sorgulaması yaparak alan adlarının ne kadar süre önce açıldıklarına ve orada belirtilen iletişim bilgilerini teyit etmeye çalışın.
İki kişinin de kargo şirketinin kurumsal ve global görünümüne aldandığını gördüğüm için dikkatli olmanız konusunda uyarmak istedim.